Refleksionskapacitet

Høj begavelse handler om meget mere end problemløsningsevner og en høj IQ-score på en standardiseret test. Det handler også om evnen til at tænke på flere niveauer samtidig. Om at kunne holde mange tanker kørende parallelt. Ikke bare i form af multitasking, men i form af flerdimensionel refleksion: tanker om tanker, og tanker om de tanker, man har om sine tanker… Den højtbegavedes hjerne er ikke kun hurtig – den er også dyb. Den bevæger sig ikke lineært, men springer mellem kontekster, perspektiver og lag. Den kan analysere en situation, som udspiller sig her og nu, samtidig med at den vurderer egne reaktioner på den og samtidig igen overvejer, hvordan reaktionen mon opleves udefra.

Når man tænker på metaplanet såvel som på metametaplanet, sker der noget med ens oplevelse af verden. Man har refleksioner om ”Hvad betyder det her?” samtidigt med ”Hvordan tænker jeg egentlig om det, jeg mener, det betyder?”. Det bringer et rigt indre liv, stor filosofisk dybde og en følelse af eksistentiel kompleksitet med sig, og det viser sig fra de tidlige barneår. Men, det kan også give en oplevelse af at være alene med sine tanker; At andre kun taler på overfladen, mens man selv er flere lag dybere nede.

Det kommer blandt andet til udtryk i langvarige refleksioner om retfærdighed, etik, fri vilje eller identitet – ikke som en fase, men som en grundlæggende måde at være i verden på. Det kan vise sig som behov for dybe samtaler, stærk indre dialog og tendens til at være tankefuld – ikke som en usikkerhed, men som en naturlig følge af en refleksionskapacitet, der konstant søger mening.

Det er vigtigt, at vi ikke forsøger at forsimple disse tankemønstre – hverken hos børn eller voksne. Vi skal ikke klistre prædikatet “overtænkning” på, når det i virkeligheden er overblikstænkning. Så, kære højtbegavede, du skal vide om dig selv, at de mange tanker ikke er kaos – de er kompleksitet.

Det er ikke FOR meget. Det er bare meget, for det trives din hjerne bedst med. Den ved faktisk slet ikke, hvordan den skal lade være.

Og sådan må det gerne være.