Et varsel om en svær fremtid

“Det er en forfærdelig fremtid, vi ser ind i som forældre, når vores barn er højtbegavet. Vi har læst en masse om det med forfærdelige fortællinger, og der er så mange, der beskriver mistrivsel og problemer”. Det hører jeg desværre lidt for ofte fra mine klienter. Men, det er ikke hele sandheden – heldigvis.

Højtbegavede har som følge af netop deres høje begavelse særligt gode muligheder for at aflæse verden omkring sig. De afkoder deres omgivelser, ser sammenhænge, forstår mønstre, ser tingene på mere abstrakte niveauer og får derigennem en fordel forærende. De kan bruge intellektet til at manøvrere smart i deres liv. Det har de i hvert fald forudsætninger for.

At være højtbegavet betyder ikke partout, at man går en mørk og ensom fremtid i møde. Det kan nemt lyde sådan, hvis man læser cases, visse bøger og beretninger online. Det som fylder mest i hverdagen, er også ofte det man hører mest om. Hvis der er ro på derhjemme, og barnet trives i skole og fritid, så vil der ikke være et umiddelbart behov for at dele ud om det. Derfor kommer historien ikke ud – til trods for at den kan være lige så vigtig, som historien om det højtbegavede barn, der er i mistrivsel.

“Vores liv er bare det daglige trummerum, hvor vi hygger os derhjemme, men også en gang i mellem skændes lidt”.

“Mit barn står op om morgenen, går i skole, kommer hjem og siger, at dagen bare har været fin nok, og gider ikke lige genfortælle, hvad der er sket”.

“I skolen differentieres der, så mit barn får noget ud af skolegangen, men en gang i mellem er det stadigvæk lidt træls for ham/hende at sidde i skolen – ligesom det er for alle de andre elever i klassen”.

Det er ikke de historier, der er flest af. Men det betyder ikke, de ikke er der. For masser af normaltbegavede børn er det præcis det samme, som gør sig gældende. Vi har tendens til at skrive om det, der er svært, eller til at skrive om det idylliske – leverpostej er ikke helt så spændende…

At have et højtbegavet barn kan være en enorm oplevelse, som åbner for nye universer og stor glæde. Her vil jeg fremhæve nogle af de helt igennem fantastiske sider ved at være forældre til et højtbegavet barn:

  • Der er uendeligt mange spørgsmål, som kan føre til spændende samtaler om alt mellem himmel og jord, under jord og over himmel, samt i helt andre dimensioner. Det betyder, at man kan gå på oplevelse i undren sammen med sit barn, og høre store spørgsmål blive kogt ned i helt ufatteligt skarpe pointer – det kan endda have karakter af noget, der lyder som kløgtige ordsprog.
  • Du er ikke i tvivl om, hvad dit barn føler, for følelserne er intense. Glæden er STOR, ligesom vreden kan være det. Spænding og forventningsglæde kan føre til et hyper-begejstret barn, som har lige så meget boblende og smittende glæde i sig, som var det juleaften. At kunne tage del i tankerne om forventning, spekulation og kringlede forestillinger kan give et detaljeret indblik i barnets følelsesverden.
  • Hvor lagde jeg bilnøglerne? Tjah, de højtbegavede har en stærk langtidshukommelse, og det kan være, de kan huske det for dig – hvis ikke de husker det med bilnøglerne, så husker de ellers rigtigt godt, hvad du lovede dem for syv uger siden i Sommerland Sjælland, eller det du sagde sidste juleaften skulle ske på den kommende juleaften. Din egen hukommelsesassistent. Forrygende!
  • Mod på læring og mod på udforskning gør, at mange af de højtbegavede faktisk gerne vil vide mere, når I er på museum (bare det passer ind i interesserne). Du kan bruge timevis på Statens Museum for Kunst på at drøfte farvelære i malerier og dimensionering af skulpturer, og du kan bruge timevis bagefter på at kopiere det hele i ler eller akrylmaling bagefter. Med andre ord kan du få kulturelle oplevelser sammen med dit barn – og ikke blot med dit barn på slæb.
  • Du kan læse bog sammen med dit barn. I kan læse den samme bog og drøfte kapitlerne, handlingen, personerne og bagefter se filmatiseringen og diskutere den. I kan lede efter ligheder og forskelle, og forstå hvordan virkemidlerne fungerer.
  • Det er morsomt – hysterisk morsomt. De har nemlig ofte en veludviklet og enormt skarp humor, som gør dem i stand til at levere de gode punchlines lige dér, hvor de sender dig til tælling med mavekrampe af grin.
  • Mange af dem skriver historier, mange af dem komponerer musik, mange af dem planlægger (fester, rejser m.m.), mange af dem laver opvisningsshows (med biletter til, faste pladser for publikum, indstuderet koreografi m.m.) og mange af dem elsker en god diskussion. Der er en verden af facetter, som du kan opleve sammen med dit barn.

Dette er blot udsnit af, hvad der venter af gode ting for de højtbegavede børns forældre. Det helt afgørende er, at børnene mødes med kærlighed, forståelse og rummelighed, samt at de får mulighed for at spejle sig i ligesindede i nogle rammer, hvor de føler sig mødt. Det kræver et samarbejde mellem hjem og skole/daginstitution, men det er langt fra umuligt.

Jeg hører heldigvis også masser af succeshistorier i min hverdag. Hvad er jeres succeshistorie?