Julegaver

November måned er godt i gang, og december nærmer sig lige så stille og roligt. Det betyder for mange familier adventsgaver og julegaver, men hvad giver man til de højtbegavede små?

De lidt større børn har gerne specifikke ønsker, som tager afsæt i særlige interesseområder, så dette opslag er målrettet førskole- og indskolingsbørnene.

Det er godt at have fokus på noget, der på en eksperimenterende måde kan skabe eftertænksomhed, læring og spirende analyse. Det kan man på et væld af måder. Et eksempel kan være kuglebaner, der bygges op af en masse rør, slynger, tragte og karruseller, som lader kuglerne trille på forskellig vis gennem banen. Her kan tyngdekraften, centrifugalkraft og betingelser undersøges. Der er leg til timevis, når man får fingrene i de lidt mere komplicerede sæt. Det kan også være:

– Tandhjulskonstruktioner for at undersøge, hvordan noget samvirker og kan få et maskineri i bevægelse.

– Dominosæt hvor glidning, spredning, bakker og cirkler kan udfordres sammen med en bomstille finmotorik.

– Magnettavler med bogstaver og tal, der kan sammensættes til ord og leges med (hvad sker der, hvis R’et i RIS udskiftes med et F? 😉 ). Her kan der arbejdes med lydering, rim, konsonanter og vokaler.

– Gro din egen krystal og se, hvordan der kommer facetter på den. Her skal der bruges tålmodighed og vedholdenhed.

– Udgravningssæt med dinosaurknogler eller byggesæt hvor delene skal samles. Finmotorikken og det visuo-spatiale er i fuld aktivitet her.

– Vævesæt med mange forskellige farver af garn, som både kræver noget visuo-spatialt og æstetisk, samt vedholdenhed for at få et brugbart resultat.

– Gipsstøbesæt med figurer, der skal males bagefter, hvor det rette blandingsforhold må findes, præcision skal findes frem til at hælde gipsen op, og fantasien samt realismen skal bruges til at finde gode farver at male i.

– Tonsvis af piberensere, pompom’er og dippedutter til at lave kreative figurer med. Her er der fri fantasi samt en aktiveret arbejdshukommelse til timevis af krea-leg.

Det er et væld af muligheder! Et rigtig godt sted at finde denne type gaver, og oceaner mere i en høj kvalitet, er Musen & Slottet. Det er en legetøjsbutik placeret i Hillerød, som jeg en dag faldt over ved et tilfælde. Der var så ufatteligt mange gode ting, at jeg lovede mig selv at dele det med jer – for det ligger en smule gemt af vejen. Du kan se mere her: https://www.musenogslottet.dk/ hvor du også kan få et indtryk af stemningen i butikken. Bor du langt fra Hillerød, så kan man også handle online.

(Jeg har i øvrigt intet med butikken at gøre, så det skal ikke ses som reklame – blot et godt tip, jeg ville dele med jer).