Ku’ det før man ka’ det

At ville ku’ det før man ka’ det…

Mange forældre til højtbegavede ved præcis, hvad jeg mener med den sætning! De kan huske tilbage på deres lille barn, som har observeret verden omkring sig og måske været lidt tilbageholdende fra at kaste sig ud i noget med det samme, for derefter at gøre det til perfektion første gang.

– Det er det lille barn, som observerer at andre går omkring. Her bliver gangbevægelserne afluret, balancen analyseret, og pludseligt en dag uden øvelse går barnet rundt.

– Det er førskolebarnet, som gerne vil lære at cykle, men ikke har lyst til at øve sig med pind bag sadlen og støttehjul, men i stedet for aflurer, hvad de andre cyklister gør, for derefter at sætte sig på den tohjulede og cykle – stærkt!

– Det er barnet som insisterer på, at det ikke hedder en pruhest eller et futtog, og som bruger et mere voksent sprog end forventet for alderen med korrekt grammatik og udtale.

– Det er barnet som vægrer sig ved at lære et instrument at kende, fordi det er så tydeligt, når det ikke går helt efter bogen. Fejlene kan høres, og det er grænseløst uretfærdigt, at mor kan spille klaver, når de ikke selv kan (til trods for at mor har øvet sig i 38 år – men det tager vi ikke med i mellemregningerne).

At ville kunne noget, før man kropsligt, emotionelt eller aldersmæssigt kan det, viser en asynkronitet i udviklingen.

Intellektet er langt længere fremme, og barnet kan levende forestille sig selv spankulere rundt på stuegulvet, trille med én hånd på cykelstyret ned til legepladsen og spille Mozarts Rondo Alla Turca fejlfrit.

Når virkeligheden ikke spiller med på dette, så kan barnet blive meget frustreret, og så kan de store emotionelle eksplosioner fremkomme – til tider til stor undren fra verden omkring dem. Det er samme træk, som spiller ind i forhold til perfektionismen.

Vil du vide mere om perfektionisme og vil du blive klogere på, hvordan du håndterer den, så kan du besøge eller genbesøge min gratis publikation om dette. Den er lige her:

https://www.deafranck.dk/3d-flip-book/brochure-om-perfektionisme/