Sommerferie med den højtbegavede

Ferietid og højtbegavede børn

Sommeren har fat i Danmark og de mange familier har bevæget sig væk fra de almindelige rammer og ud i det danske eller udenlandske ferieland. På ferierne kan intellektet, det sociale og de emotionelle sider af børn rigtigt udfolde sig, og det er da heller ikke sjældent, at forældre får øjnene op for deres barns muligt høje begavelse på netop en ferie. På ferier mødes børn på kryds og tværs, og der kommer et lidt andet sammenligningsgrundlag end ellers.

Hvor kan man finde tegn på den høje begavelse midt om sommeren? Her er 5 forskellige steder:

1. Nysgerrigheden er umættelig. De højtbegavede stiller ikke bare spørgsmål, men stiller komplekse spørgsmål og søger viden ud over hvad man ser hos jævnaldrende. De fordyber sig i forskellige emner med ivrighed – hvilket f.eks. kan ses under en familietur til et museum, hvor barnet opsluges i interesse for udstillingerne og stiller indsigtsfulde spørgsmål.

2. Stor kreativitet og idérighed. Det er ofte helt uventede løsninger eller sammenkædninger af informationer, som kommer til udtryk hos højtbegavede. Man siger, at det er sundt at kede sig. Højtbegavede keder sig hurtigt, men er de i nogenlunde trivselsmæssig ligevægt, vil de også være hurtige til at finde på noget. Kig efter unikke løsninger på problemer, opfindsomhed i leg og originale idéer. I løbet af sommerferien kan dette vise sig som udarbejdelse af relativt innovative brætspil, komplekse sandslotte eller fantasifuld historiefortælling.

3. Flid og fordybelse. Når der er ferie er der tid til at gå i dybden. Helt i dybden, og den højtbegavede vil kunne bruge timevis fokuseret på et projekt, f.eks. at bygge en særligt udfordrende LEGO-konstruktion, eller at læse bind 3 i en spændende serie, eller at samle hulsten ind på stranden til et større projekt. De kan miste fokus på alt omkring sig som følge af denne fordybelse. Det er her, man som forældre finder dem helt tabte for omverdenen i fordybet fokus på det, de sidder med – selvom der er kaldt ind til frokost med lovning om pandekager.

4. Empati ud over det forventede. Højtbegavede er empatiske, og med intense følelser vil denne empati hurtigt kunne tage over. De kan vise en knivskarp bevidsthed om sociale spørgsmål eller engagere sig i samtaler med voksne på en overraskende ligefrem måde. Det kan være samtaler om de fattige familier på gaden, om den hjemløse på hjørnet ved shoppingstrøget, om dyrene som blev holdt i bur eller om hvordan andre forældre behandler deres børn. Det kan endda gå så vidt, at børnene har svært ved at falde til ro om aftenen som følge af den intense empati.

5. Avancerede sproglige færdigheder. Letheden hvormed sprog tilegnes er også en klar indikator. Vær opmærksom på avanceret ordforråd, nuanceret forståelse af sprog og kompleks sætningsstruktur. Selv under afslappede samtaler kan disse børn demonstrere sprogfærdigheder ud over deres aldersniveau. Er man på ferie i udlandet, kan den højtbegavede pludseligt forstå ord eller beskeder på fremmedsprog, og begynder måske endda selv at kommunikere ved brug af nytilegnede ord.

Der er lidt at kigge efter! Men som ved alle former for oplistninger, er det vigtigt at huske, at ovenstående kan være mere eller mindre fremtrædende hos det enkelte barn, og at det også afhænger af trivselsmæssige faktorer såvel som personlighed. Se sommerferien som en mulighed for at observere barnet i et afslappet, ustruktureret miljø, og gå på opdagelse sammen med dem i et væld at nye indtryk.

Mangler du mere viden, så kig på min hjemmeside under PUBLIKATIONER. Der er masser af gratis læsning til aftenen i campingvogning, poolsiden eller busturen.

God fornøjelse.