Samarbejde

Cirka 2,1% af børnene i folkeskolen har en IQ på 130 eller derover, og har behov for differentieret undervisning i form af individuelle opgaver, i gruppearbejde og i plenumundervisningen. Det kan lade sig gøre på en skole, der er målrettet højt begavede børn. Dette område er specialpædagogisk, og derfor er erfaringsudveksling og samarbejde vigtigt. Atheneskolen, Bifrost, Mentiqa og Leonardoskolen er sammen om denne indsats.

De har lavet informationskort til klinikker, venteværelser m.v., og de ligger naturligvis også i min klinik. Det er påtrykt en række udsagn, som afspejler de antagelser, der typisk er om de højt begavede børn, så det giver virkeligt blikfang! Det er en, ja, genistreg!

Samarbejdet giver en længere rækkevidde, og på denne måde kan man med samlet indsats nå længere, bredere, dybere og bedre. Til gavn for disse – i høj grad oversete – børn.

#Whenthewordsucksglitterrocks

Debatten tordner derudaf omkring tidligere statsminister Helle Thorning Schmidts valg af påklædning. Det er utroligt, at sådan en debat kan finde sted i 2021, hvor vi har været gennem den ene feminismebølge og pladstilforskellighedsbølge efter den anden.
Jeg har altid haft en passion for sko. Høje, lave, pangfarver…alt! Det gør mig hverken mere eller mindre kompetent til mit arbejde. Hvis jeg var statsminister, ville det samme gøre sig gældende. Diskussionen om hvad andre påfører sig af tøj, sko, make-up m.v. vidner om overfladiskhed. Lad os i stedet for hylde, at vi er forskellige – mænd såvel som kvinder – og se resultater i det rette lys, nemlig som præstationer under de givne rammer og vilkår.
#whentheworldsucksglitterrocks
#stilettosandbrains
#stilettosatwork

Du taler rigtig godt engelsk

“Du taler rigtig godt engelsk og er dygtig til at formidle resultatet til os på en måde, så vi forstår det”, sagde mine engelsktalende klienter i dag. Jeg møder en del familier, hvor en del af eller hele familien taler et fremmedsprog. Det kræver at tungen kommer i de rette positioner og at oversættelsen løber rimeligt flydende. Verbal comprehension, processing speed, reasoning og mere til… Jeg er særligt glad for dagens feedback, for det er vigtigt for mig at gøre en reel forskel for mine klienter. Mit største ønske for dem alle er, at de lærer deres børn og familiedynamikker bedre at kende – uanset baggrund, sprog og intellekt. Jeg havde engelsk på højniveau i gymnasiet, og har læst ufatteligt meget faglitteratur på engelsk, men at omsætte det i praksis kræver altså noget kognitiv kapacitet, så det er dejligt at høre, at indsatsen rent faktisk har den tilsigtede virkning.

WISC

**Et billede siger mere end 1000 ord, siges det**
Lige hér er det meget rammende, for billedet stiller krav til meget af det, en WISC-testning indeholder:
Verbal forståelse af, hvad der egentligt står i billedet
Visuo-spatial evne til at få delene til at blive en helhed
Ræsonnering til at kunne se både sammenfald og forskellighed
og eksekutiv funktion hvis man ikke skal være den sidste, der står tilbage og siger “nååårhh, NU er jeg med”.
WISC-testning er en måde at tilgå et barns IQ, og det er en af de aktiviteter i min klinik, jeg er allermest glad for. Ved en testning handler det nemlig om andet end, at et barn løser opgaver. Det handler om tryghed, nærvær, samarbejde, indsigt, samspil og intellekt, og dertil kommer naturligvis den helt fagnørdede side med korrelationer, faktoranalyse og statistisk signifikans.
Ikke to børn er ens. Jeg har endda haft fornøjelsen af at teste enæggede tvillinger flere gange, og til trods for ens arvemateriale, var ingen af dem ens i deres intellektuelle profil. Det er ufatteligt spændende og givende, og så er det helt specielt at kunne give en tilbagemelding til familien, som siger “nååårhh, NU er vi med”, når de opnår forståelse af, hvordan barnet tilgår verden omkring sig, finder mening i hverdagen og ikke mindst hvordan potentialet bedst kan udfolde sig.

Bifrost i frost

Bifrost i frostvejr! Udefra ser det ikke ud til at være et særligt sted, men indenfor er der et væld af muligheder og kreative udfoldelser for højtbegavede børn. Jeg havde på en kold februar formiddag fornøjelsen af at besøge skolen. I den forbindelse fik jeg en god snak med skolelederen, og kunne hilse på et par af de børn, jeg har testet tidligere. Der er behov for denne type skole, for efterspørgslen er stor!
Atheneskolen har i mange år været et enestående (forstået som forrygende men også eneste eksisterende) tilbud på Sjælland, så det er glædeligt at der er etableret en ny skole i Roskilde. Det giver mulighed for at flere børn kan modtage undervisning målrettet højtbegavede børn, og også at der er forskellige afsæt for tilgangen til undervisning. Læs eventuelt mere på hjemmesiden:

Second opinion

“Jeg forstår det ikke, Dea, så derfor ringer jeg til dig”, “Jeg havde fået at vide, at man ikke kunne bruge resultatet af testen til så meget, men det kan man jo!”.
Jeg får desværre men heldigvis en del henvendelser fra klienter, der har fået testet deres barn hos andre psykologer, men som ikke har fået en tilstrækkelig tilbagemelding. De har måske fået et samlet IQ-tal, men ikke en god drøftelse af, hvordan barnets mistrivsel, vanskeligheder eller generelle adfærd kan hænge sammen med forståelsen af den kognitive profil. Det er rigtig ærgerligt, for der er guld i en WISC-profil!
Jeg er rigtig glad for at kunne hjælpe de forældre, der har brug for at forstå profilen bedre, og brug for rådgivning til, hvordan de ud fra denne og målrettede indsatser, kan nå og forstå deres barn bedst muligt. Jeg bestræber mig på en grundig tilbagemelding på alle de testninger, jeg foretager. Jeg tegner og fortæller, og så tager forældrene typisk en masse viden og et billede af mit whiteboard med sig hjem. Læs mere her, hvis du er nysgerrig: https://www.deafranck.dk/second-opinion/

Fra III til V

Der er langt fra tre til fem… I hvert fald når vi taler WISC-testning. I dag bruges femte udgave af WISC, og denne kan administreres på iPad. Det fungerer rigtig godt for børn i dag, for de er fortrolige med at bruge en iPad, og finder som oftest mere motivation til at svare på opgaverne på denne måde. Fagre nye verden! Jeg ser, at flere og flere tests digitaliseres, hvilket gør dem nemmere at administrere. Dog er der fortsat behov for de fysiske udgaver af visse tests – f.eks. dem som stiller krav til visuomotorisk integration og spatiale opgaver.
Når jeg tester i denne tid, anvender jeg visir, og så spritter jeg selvfølgelig skærmen af mellem klienterne. Det fungerer helt fint. Læs mere om testning her og et udvalg af de tests, jeg tilbyder: https://www.deafranck.dk/klinis…/testbeskrivelser-og-wisc/

Hyperrefleksion

Holder din hjerne fri, når du holder fri?
De højt begavede børn holder sig selv tankemæssigt stimuleret, hvis de ikke mødes tilstrækkeligt dér, hvor de er; I skolen, når de leger med venner eller når de, tjah, holder fri. Hjernens tankestrøm kører videre, og kompleksiteten af de tanker den producerer er stor. Jeg kalder det for HYPERREFLEKSION, for det betegner det så godt. Der er ikke én tanke, ikke to, men multiple tanker der krydser hinanden og skaber flere og flere forgreninger. Det kan være overvældende og på sigt en så stor belastning, at det fører til stress. Derfor er det vigtigt, at børnenes intellekt stimuleres i skole og de sociale relationer, så hjernen kan få lov til at køre bare lidt langsommere, når de holder fri.
Her er i øvrigt mit forsøg på til dels at gengive Auguste Rodins “Grubleren” https://glyptoteket.dk/produkt/rodin-taenkeren-stor/

3 – 2- 1- action!

Jeg har i januar haft fornøjelsen af at medvirke som ekspert i en film om højt begavede børn i folkeskolealderen. Formålet er at skabe større oplysning om disse børn, at klæde lærerne bedre på til at understøtte dem, og feje indgroede misforståelser af bordet. Jeg er ufatteligt glad for at kunne bidrage på denne måde.

Blækklat

Her er de legendariske Rorschachtavler. Lige her i min hånd! Og de er enormt udskældte hos lægmand. Jeg havde nu heller ikke så meget til overs for dem, da jeg hørte om dem første gang. Den gang vidste jeg ikke, hvor meget empiri der ligger til grund for tavlerne i sig selv og scoringssystemet under dem. Man kunne nemt forestille sig, at der i psykologers “survival kit” skulle være kleenex, rorschachtavler og en divan. Ikke hos mig. Hos mig er der naturligvis kleenex til de svære samtaler, men ingen divan og ingen rorschach. Jeg anvender ikke selv tavlerne i klinikken, men jeg er glad for at bruge andre former for billeder i terapeutisk sammenhæng. Billeder kan nemlig være brugbare i forhold til at belyse det, der kan være vanskeligt at formidle med ord – du skulle prøve det.